تفاوت شقاق و بواسير
شقاق و بواسير هردو از بيماري هاي ناحيه نشيمنگاهي بوده كه فرد هنگام ابتلا به آنها از علائم دردناكي برخوردار هستند. افراد به دلايل مختلفي چون عدم آشنايي و عدم تشخيص علائم نمي توانند ايتن دو بيماري را تشخيص داده و آن را با يكديگر اشتباه مي گيرند كه همين موضوع سبب عدم به كارگيري شيوه درماني مناسب خواهد شد.به طور كلي مي توان چند فاكتور براي تفاوت شقاق و بواسير ارائه نمود كه عبارت اند از:
ظاهر : ظاهر بواسير به صورت بيرون زدن بالشتك هاي گوشتي از مقعد بوده و شقاق تنها زخم هاي به موازات طول هستند.نحوه خونريزي: خونريزي ناشي از شقاق گاهي تنها بر روي دستمال توالت مشاهده مي شود. اما خونريزي ناشي از بواسير بيشتر بوده مي تواند ناشي از نوع بواسير خوني نيز باشد.درمان: شايد در مراحل بسيار ابتدايي شقاق بتوان آن را در خانه و يا دارو درمان نمود. اما درمان بواسير تنها با روشي چون ليزر كه كم خطر ترين شيوه درماني آن است امكان پذير است.نوع درد: درد ناشي از شقاق به صورت سوزش ناگهاني يا درد شديد و عميق بوده كه فرد هنگام اجابت مزاج يا حتي نشستن احساس كند. اما با اين تفاوت كه درد بواسير يا هموروئيد به صورت مداوم همراه با فرد بوده و فرد را از انجام فعاليت هاي ساده اي چون ايستادن يا نشستن باز مي دارد.
بواسير
بواسير به عروق درون مقعد گفته مي شود كه در صورت وارد شدن هرگونه فشار دچار اتساع و متورم شده و انواع بواسير را به وجود مي آورند. براي مثال عروق متورم درون ركتوم بواسير داخلي را و عروق انتهاي ركتوم و مقعد بيماري بواسير خارجي را به وجود مي آورند.از شايع ترين علائم بواسير مي توان به موارد زير اشاره نمود:
درد شديد هنگام نشستن، اجابت مزاجخارش مداوم مقعدتوده متورم و حساس در در اطراف دهانه مقعداحساس پر بودن و نياز به دفع مدفوعخون روشن بر روي دستمال توالت
شقاق
بيماري شقاق نوعي ترك، زخم يا شكاف مقعدي است كه بر ديواره مقعد يا دهانه آن ايجاد مي شود. اين زخم به دليل قرار گرفتن در ناحيه مقعدي معمولا دائما دچار التهاب، سوزش و خارش بوده و گاهي با خونريزي نيز همراه است.برخي از علائم شقاق مقعدي عبارت اند از:
مشاهده خون بر روي دستمال هنگام اجابت مزاجسوزش و درد هنگام اجابت مزاجزخم هاي 1 سانت كمتر يا بيشتر
مقايسه نحوه تشخيص اين دو بيماري
تشخيص و درمان بواسير و شقاق به روش هاي معاينه و انجام آزمايش انجام مي شود. با اين تفاوت كه پزشك ممكن است از لمس بيماران مبتلا به شقاق خودداري كرده تا ميزان زخم و جراحت آنها افزايش نيابد. درصورتيكه بيماري با معاينه و مشاهده پزشك امكان پذير نباشد.انجام آزمايش هايي چون:
كولونوسكوپي
سونوگرافي
آنوسكوپي
سيگموئيدوسكوپي
پروكوسكوپي
اكثر اين روش با وارد كردن لوله به درون مقعد به بررسي بيماري پرداخته يا در مواردي با تصوير برداري بيماري را تشخيص مي دهند.
برخي شباهت هاي بواسير و شقاق
از آنجايي كه شقاق و بواسير دو بيماري در ناحيه نشيمنگاهي افراد هستند، برخي از علائم آنها نيز شبيه به يكديگر مي باشند. برخي از شباهت هاي بواسير و شقاق كه مشترك هستند، عبات اند از:
هردو از بيماري هاي ناحيه نشيمنگاه هستندخونريزي مقعديوجود خون در مدفوعدرد و قرمزيعلاوه بر آن يبوست از بيماري هايي است كه با فشاري كه بر ركتوم و مقعدي وارد مي كند، مي تواند يك عامل پديد آورنده مشترك در بين اين دو بيماري باشد.
ادامه مطلب در: كلينيك نشيمنگاه